2016-04-04 / Nyhet

Startskottet för en ny livsstil – PT-duellen på Hagabadet ger långsiktiga resultat

Hagabadet ägget PT-duellen

Listan på fördelarna med en hälsosam livsstil kan göras lång; smartare, gladare och längre liv är bara några exempel. Men trots att man vet att det är bra, är det för de allra flesta en väldigt tuff utmaning att bryta gamla mönster och skapa helt nya vanor.

”Vägen till resultat startar med ett Jag vill.” säger Marina Girone, legitimerad dietist och personlig tränare samt ansvarig för Hagabadets PT-duell. Hon har på nära håll fått följa resan som över 200 personer gjort i duellen. 

10 veckors duellbubbla

 I PT-duellen jobbar deltagaren under 10 veckor tätt tillsammans med sin personliga tränare, som individanpassar både träningspassen och matupplägget efter varje deltagares behov och mål. De gör regelbundet tester av kroppssammansättningen och löpande korrigeringar av både kost- och träningsupplägg för att varje duellant ska optimera sina resultat under duellveckorna. ”Det är en lyxig känsla att gå in i duellbubblan och få hela 10 veckor med tid att fokusera på sig själv, och att dessutom ha en coach som hejar på dig och gör sitt yttersta för att du ska bli ditt bästa jag”, säger Marina. 

Vändpunkt

När Linda Klang sökte sig till duellen var hon både fysiskt och psykiskt slut. ”Jag mådde inte alls bra och var på väg att gå in i väggen. Jag gick dessutom in i den här utmaningen med en ryggskada”, berättar hon. ”I PT-duellen har jag lärt mig att prioritera mig själv och hur viktigt det är. Att flytta fokus från alla måsten till mig och mitt välmående istället.” På grund av sin ryggskada var hon lite först lite orolig, men det släppte snart. ”Tack vare min PT har jag känt mig trygg hela vägen. Och efter dessa 10 veckors träning, anpassad efter just mina behov, är jag piggare, gladare och mår bättre än någonsin tidigare. Och min rygg mår bättre än vad den gjort på tio år!” 

Emotionell resa

Parallellt med träning och kost jobbar tränarna med att motivera sina deltagare, så att de har den kraft som behövs för att göra livsomställningen. Har man inte tidigare prioriterat sin träning är det för de flesta en stor omställning att göra det. ”Det handlar inte bara om att prioritera sin träning. Det handlar om att prioretera sig själv. Det blir många gånger lika mycket en emotionell resa, som en fysisk ” säger Marina. Och så var det för Johan Danielsson när han gick in i duellen. ”I mitt liv har jag funnits där väldigt mycket för andra. PT-duellen inneburit en spark mot att göra något för mig själv och mitt liv. En möjlighet att få lägga tid på mig själv, min hälsa och mitt välmående. Det känns bra att ha gett mig själv chansen att leva ett hälsosamt och friskt liv.”

Johan hade aldrig tidigare varit på gym. ”Det har inte tilltalat mig och jag har varit rädd för att skada mig. Men nu är det något jag trivs med. Att träna med en PT är verkligen en hjälp. Det är tryggt och motiverande – det får en att ge allt. Och det är det som ger resultat.” Han såg stora skillnader mellan att han började och efter de tio veckorna. ”Det går att förändra och förlänga sitt liv på väldigt kort tid. Man måste bara bestämma sig och gå in för det helhjärtat.”

De som deltar i PT-duellen är ofta otroligt generösa människor, som alltid gett av sig själv till familj, vänner och jobbet, och därmed inte tagit sig egen tid till sin egen hälsa. ”Men att faktiskt göra det är den bästa presenten du kan ge inte bara dig själv utan även dina nära och kära. Du märker det ofta först efteråt, när energin, lusten och glädjen kommit tillbaka”, menar Marina. ”Vi har alla olika hjältar här i livet och för mina barn är min PT Robyn en sann hjälte – hon har hjälpt deras pappa att må bra!” säger Johan. 

Rädsla för skador

Att man dragit sig undan från att träna på grund av värk i kroppen eller skada, känner många igen sig i. Men att helt låta bli att träna är ingen bra lösning. ”Rätt träning kan i väldigt många fall förbättra skadan, eller rent av att bota den. Det är viktigt att du tar hjälp av en personlig tränare som säkerställer att du gör rätt saker”, understryker Marina. Robert Hellman hade problem med ett knä när han sökte sig till duellen. ”Jag hade aldrig klarat att genomföra en livsstilsförändring som denna utan min PT. När jag började duellen var jag, på grund av en knäskada, tvungen att använda knäskydd. Idag behöver jag inga skydd längre. Detta tack vare att min PT har hjälpt mig med att få rätt belastning på vikterna, samt träningsformer och övningar anpassade efter mina behov”, säger han. Och den nya livsstilen är något som Robert tänker hålla fast vid. ”Träningen har blivit något som är roligt och naturligt. En del av vardagen. Jag har också fått ett nytt förhållningssätt till nyttig och onyttig mat, som kommer att följa med mig resten av livet.” 

Startskottet för en ny livsstil

PT-duellen är en kickstart till bättre vanor och syftet är att samtliga deltagare ska lära sig att både träna och äta hälsosamt. Det är dock viktigt att komma ihåg att din resa inte är slut efter 10 veckor. Och det gäller att fortsätta göra konsekventa val, planera och ha kontinuitet i sin träning. Fortsätta sträva efter glädjefylld rörelse och träning, bra mat och återhämtning. Helt enkelt balans i vardagen.

Efter 10 veckor är målet att man ska känna sig säker på att man har de verktyg som behövs för att fortsätta livsstilen på egen hand eller tillsammans med en personlig tränare. Men vissa deltagare vill precis som Lena, göra duellen flera gånger. ”Jag skulle vilja göra PT-duellen många gånger! Allra helst varje år! Och jag rekommenderar alla som funderar på att vara med att GÖRA DET! Jag tycker att PT-duellen är ett paket helt och hållet utan nackdelar.”

Läs mer om PureChange (PT-duellen) här >>

Fler artiklar

/
Inspiration

Sarah: ”Nu kan jag slappna av”

Sarah har tagit en kur med sex Emsella®-behandlningar på Hagabadet Hagas VitalityLab. Redan efter andra Emsella-behandlingen fick jag bättre kontakt med bäckenbottenmuskulaturen, längre upp och djupare in. Detta gjorde i sin…

/
Guide, Inspiration

7 tips på Mors dag presenter 2024

Den 26 maj firar vi mors dag. Skäm bort mamma eller den blivande mamman med en avkopplande stund på Hagabadet.

/
Inspiration

Jag älskar kyla och kryo gör mig både pigg och lugn

Mikael började med en ny veckorutin på Hagabadet. Kryobehandling är bara en del av hans investering i sitt eget vardagsvälmående. Sedan Hagabadet öppnade VitalityLab i november 2023 har han redan…

Läs fler artiklar Till aktuellt