2024-03-06 / Inspiration

Lyckoruskänslan hänger i hela dagen

Stefan har varit medlem på Hagabadet, Haga i tolv år. När han arbetade tränade han tre dagar i veckan före jobbet. Som pensionär har han fortsatt med rutinen och sedan slutet av 2023 har han tagit kryobehandlingar på nya Vitality Lab. Nu känner han sig piggare och kryare än någonsin. 

– När Hagabadet öppnade Vitality Lab testade jag först Rött ljus-behandling. Då blev jag tillfrågad om jag ville testa Kryo också. Första behandlingen i Kryokabinen var på tre minuter och en jättehäftig upplevelse. Det mest anmärkningsvärda var att jag inte kunde sluta skratta efteråt, den effekten höll i sig en bra stund, berättar Stefan.  

Intervju med Stefan, 66: ”Kryo gör mig pigg och kry”

En positiv effekt av behandling med kryoterapi är att kroppen ökar produktionen av ”glad-hormonerna” serotonin, dopamin och nor-adrenalin. Andra effekter är minskad inflammation, smärtlindring och minskad stress.  

Stefan har mellan december 2023 och februari 2024 tagit totalt sex kryobehandlingar, en per vecka – och han har inga planer på att sluta. 

– Detta kommer jag fortsätta med, det är en underbar känsla att bli så pigg och glad. Lyckoruskänslan hänger i hela dagen efter behandlingen och jag märker även andra positiva hälsoeffekter, ett allmänt förbättrat mående och att kroppen känns mjukare och gladare. Särskilt lederna mår gott av kryo. 

”Lyckoruskänslan hänger i hela dagen efter behandlingen och jag märker även andra positiva hälsoeffekter”

Nu är Stefan uppe i nära fem minuters behandling per tillfälle i kryokabinen. 

– Jag har alltid “My way” av Frank Sinatra i lurarna, den är 4 minuter och 42 sekunder. Så jag står där inne och dansar till en av historiens bästa låtar, man ska ju med fördel röra sig lite under tiden man ”kryar”. Då blir jag varm i hjärtat i 87 minusgrader. 

Stefan rekommenderar alla att prova Kryoterapi, även de som inte gillar kallbad eller kalla duschar. 

”När man kliver in i -87 graders kyla ger det en unik upplevelse. Det är en väl värd investering i min hälsa.”

– Jag har aldrig gillat kallbad. Men kryo-känslan är inte som något annat. När man kliver in i -87 graders kyla ger det en unik upplevelse. Det är en väl värd investering i min hälsa, jag känner tydligt hur hela jag mår bättre, jag blir gladare och piggare i både kropp och knopp. Dessutom har mina allergiska symptom (katt, hund, pollen) minskat, vilket jag tror har att göra med den ökade hormonproduktionen som kryoterapin framkallar. 

Flera i Stefans Hagabadetgäng, som han skämtsamt kallar ”gubbdagis”, har också provat Kryoterapi. 

– Vi delar varandras erfarenheter av såväl Kryoterapi som de övriga metoderna i Hagabadets Vitality Lab. Hittills är det ingen jag pratat med som inte upplevt positiva effekter av kryo.  

Nästa metod på Stefans hälso-bucket-list är Emsella-behandling, något som andra i gänget redan testat.  

– Det ska bli spännande att se vad stärkt bäckenbottenmuskulatur kan tillföra till min vitalitet. 

Att träffas regelbundet i en hälsofrämjande miljö som Hagabadet är en viktig hälsorutin för Stefan, såväl mentalt som fysiskt. 

– Det blir frukost tillsammans tre förmiddagar per vecka, en viktig social ingrediens i livet. Det sociala är också en viktig del för hälsan, säger Stefan.