Oxytocin – gott för kroppen och själen

Oxytocin kallas ofta för må-bra-hormonet. Det frigörs vid beröring och hjälper till att minska ångest och stress. För att du ska må bra är det därför viktigt att hormonet frigörs. Professor Kerstin Uvnäs Moberg forskar på ämnet sedan många år och är pionjär inom ämnet. Vi har pratat med henne om oxytocin och hur det frigörs.

Mer än bara må-bra-hormon

Det brukar kallas för ”Må-bra-hormon” – oxytocin. Men det är mer än så, det säger Kerstin Uvnäs Moberg, läkare, professor och forskare.

– Det är ett helt system, säger hon. Ett urgammalt system, i livets tjänst. Ett rengöringssystem, kan man säga. Det håller oss friskare, håller stressen på avstånd och stärker de läkande processerna. Det hjälper också till att återskapa organ efter skador eller sjukdom. Det är känt sedan gammalt och var ett av de första hormonerna som upptäcktes, men det finns fortfarande mycket som är okänt och mycket forskning pågår. Det är ett ämne som har funnits med under lång tid i vår utveckling till människor. Alla däggdjur har likadant oxytocin, och även växter har sitt oxytocin.

Oxytocinet bildas inne i hjärnan, i en punkt som ligger granne med den del som kontrollerar halten av stresshormonet kortisol.

– Det är som om naturen ville lägga de här två ihop för att balansera varandra i kroppen, säger Kerstin Uvnäs Moberg. Vi behöver båda. Men får vi för mycket av stresshormon tar vi skada, det blir permanenta spänningar i kroppen och det blir svårt att återhämta sig.

Hela systemet reagerar på oxytocin

När oxytocin frisätts i kroppen reagerar hela systemet. Blodtrycket sjunker, pulsen går ner, kortisolet sjunker och oron minskar.

– Men inte bara det, säger Kerstin Uvnäs Moberg. Sinnesintrycken skärps, så vi tar in vår omgivning tydligare. Vi blir också bättre på att tolka andras ansiktsuttryck så vi blir mer sociala.

Oxytocin är kroppseget, det finns i vår kropp och vi kan själva påverka nivåerna i vår kropp.

– Vi vet ganska väl vad som fungerar, säger hon. Det lilla barnet på mammans bröst är ju en klassisk bild. Det är värme, från mamman till barnet och från barnet till mamman. Det är närhet, fysisk beröring.

Så fungerar också massage – beröring och närhet. Man kan också använda vatten – lagom varmt vatten mot kroppen stimulerar också till ökad frisättning av oxytocin. Med regelbunden, återkommande behandling stärker man sitt oxytocin, så att nivåerna ligger lite högre konstant.

– Det är ju vad vi åstadkommer här, säger Heléne Johansson, Wow Experience manager på Hagabadet. Men man måste inte gå hit, även om vi gärna vill det såklart. Man kan göra mycket hemma. Massera varandra, använda duschen mot sin egen hud.

Det blir en god cirkel – beröringssinnet förstärks, och man blir lugn och tillgänglig för andra människors känslor.

– Man mår bättre, helt enkelt, säger Heléne Johansson. Det som är vårt mål här på Hagabadet!


Stort utbud av massage

På Hagabadet har vi ett stort utbud av massage som hjälper till att frigöra Oxytocin i din kropp. Se hela vårt utbud här >> Till alla behandlingar


Besök Kerstins hemsida för att läsa mer om henne och hennes forskning http://www.kerstinuvnasmoberg.se/