2022-03-22 / Inspiration

6 tips – så kommer du igång med löpträning

Tips för löpträning

Sommartid, vårblommor och en värmande sol. Efter en lång vinter är äntligen våren här! Visst spritter det lite extra i benen när mörka kvällar förvandlas till ljusa och värmen börjar närmar sig?

Sakta men säkert kommer löpglädjen tillbaka samtidigt som parkerna fylls av joggare och vi får lov att köra motionslopp igen. Längtan efter att få springa igen blir svår att motstå, eller hur?

Här kommer några enkla tips till dig som vill komma i gång med din löpning på ett säkert sätt. Det passar både den som är helt ovan och de som önskar en lugn start efter vinteruppehållet.

Här är 6 tips för att komma igång

Tips 1. Börja försiktigt! Prova varva snabb promenad med lugn jogg. En variant kan vara 2 minuter gång + 2 minuter jogg under totalt 20 minuter. Glöm inte av att alltid värma upp kroppen innan du börjar, gärna 5–10 minuter. Lägg även till 5 minuter nedvarvning i slutet för att lättare återhämta dig.

Tips 2. Öka andelen löpning efterhand. Även den totala tiden för löpträningen bör bli längre med tiden. Det är bra att våga utmana sig själv för att orka mer och längre!

Tips 3. Välj ut en runda i närheten på 2–3 km som du går eller joggar (gärna enligt ovanstående). Kör denna runda 1 gång i veckan och ta tiden för att se dina framsteg. Vi rekommenderar att du springer i terräng, exempelvis en skog, för ett skönare underlag. Dessutom minskar det risken för skador.

Tips 4. Kör löpstyrka i samband med dina rundor. Utfallssteg, tåhäv, plankan och situps är bra övningar för att stärka upp kroppen.

Tips 5. Lägg in rörlighet regelbundet! Det är lätt att glömma av, men stretch efter varje löptur är en självklarhet. Har du möjlighet att komplettera med yoga är det en fördel.

Tips 6. Ha alltid med löpskorna när du reser! Det finns inget lättare sätt att få till sin träning även när man är på vift. Att varva semester med träning är bland det bästa du kan ge dig själv!

Löpklasser ingår för dig som är medlem

När du vill ha sällskap på dina löprundor är du varmt välkommen på Hagabadets löpklasser. Klicka här för att boka

Helene Wendt

Gruppinstruktör, Personlig tränare, Cert. Senior Trainer

Helene har sin bakgrund inom gruppträning där hon instruerat främst gympa och Body Pump i många år. Hon gillar nya utmaningar och att testa sina egna gränser, något som ledde fram till att hon nyligen gjorde En Svensk Klassiker där bla Vätternrundan och Lidingöloppet ingår.

”Som din personliga tränare vill jag hjälpa dig att utveckla såväl kondition och styrka som balans och koordination. Med dina mål som utgångspunkt hittar vi en rolig och effektiv väg att ta oss framåt”.

Fler artiklar

/
Inspiration

Sarah: ”Nu kan jag slappna av”

Sarah har tagit en kur med sex Emsella®-behandlningar på Hagabadet Hagas VitalityLab. Redan efter andra Emsella-behandlingen fick jag bättre kontakt med bäckenbottenmuskulaturen, längre upp och djupare in. Detta gjorde i sin…

/
Guide, Inspiration

7 tips på Mors dag presenter 2024

Den 26 maj firar vi mors dag. Skäm bort mamma eller den blivande mamman med en avkopplande stund på Hagabadet.

/
Inspiration

Jag älskar kyla och kryo gör mig både pigg och lugn

Mikael började med en ny veckorutin på Hagabadet. Kryobehandling är bara en del av hans investering i sitt eget vardagsvälmående. Sedan Hagabadet öppnade VitalityLab i november 2023 har han redan…

Läs fler artiklar Till aktuellt