2022-05-23 / Inspiration

Hjälp ditt lymfsystem

lymfsystem

Lymfsystemet är en viktig del av kroppen som är lika avgörande som blodcirkulationen. Det är ett av kroppens system som vi bör se till att det fungerar optimalt då det har en betydande roll för vårt mående.

Lymfsystemets huvudsakliga uppgift är att transportera bort överflödig vätska, slaggprodukter och toxiner från kroppen. Detta system har också en betydande inverkan på vårt immunförsvar, vilket betyder att det är nödvändigt att kroppens avgiftningsfunktioner fungerar som de ska. Om denna process inte fungerar optimalt, kan toxiner ansamlas i kroppen, vilket i slutändan kan leda till försurning och sjukdom.

Vi tränar, men rör oss för lite

Till skillnad från vår blodcirkulation, som har hjärtat som pump i sitt flöde, behöver lymfsystemet lite mer hjälp utifrån för sin cirkulation. Historiskt har lymfsystemets cirkulation fungerat av sig självt, genom vårt sätt att leva i vardagen, med rörelse från morgon till kväll. När vi rör oss och använder våra muskler stimuleras lymfsystemet cirkulation.

I nutid kan vi av olika anledningar få rubbningar i vårt lymfsystem. Vi blir ständigt bombarderade av gifter i vårt dagliga liv. Både från maten vi äter, miljön och den stress som vi utsätts för. Dessutom rör vi oss generellt mindre idag – Vi får mindre vardagsrörelse. Man brukar säga att vi idag tränar mer men rör oss mindre. Fundera en stund vad det betyder…

Effekter av negativt lymfsystem

Om lymfsystemet fungerar dåligt kan det resultera i…

  • Ökad volym (ödem) i vissa kroppsdelar. Vi samlar på oss vätska.
  • Irritation av vävnaderna, en inflammatorisk reaktion kan uppstå som i sin tur kan orsaka värk.
  • Försvagat immunförsvar och du blir mer mottaglig för sjukdomar.

7 tips för att boosta ditt lymfsystem

Det finns mycket du kan göra för att stimulera lymfsystemet om du märker att du samlar vätska!

1. Djupandas

När du djupandas aktiveras lymfsystemet eftersom diafragman rör på sig och hjälper till att cirkulera lymfvätskan. Andas in genom näsan och låt andetaget gå ända ner i magen så att magen putar ut och slappnar av. Andas ut och låt magen sjunka in och låt bröstkorgen sänkas till sist.

2. Skaka & studsa

Det är bra för lymfsystemet att både skaka och studsa med kroppen. Du kan till exempel studsa på en studsmatta, stå på en vibrationsplatta eller hoppa och dansa. Med skakning lugnar du också ned nervsystemet och sinnet. Vårt språk indikerar t.o.m att vi vet om detta – ”skaka av sig oro”.

3. Kroppsbehandling

Det finns flera olika behandlingsformer som stimulerar cirkulationen och som därmed påverkar lymfasystemet. Hagabadet har flera behandlingar som är utformade just för att påverka och stimulera lymfan. Bland annat Koppning, Bindvävsmassage och Klassisk massage samt Lymfamassage som stimulerar på djupet.

4. Torrborsta

Torrborstning ger dig ett stimulerande tryck på lymfsystemet. Använd gärna en borste med naturfiber och börja med fötterna, benen och arbeta dig uppåt i cirkulerande rörelser. Gör cirka 4–10 cirklar åt gången. Borsta alltid mot hjärtat, armhålor och groparna vid nyckelbenen. För extra bonus – avsluta med att duscha växelvis i kallt och varmt vatten.

5. Växel-duscha

Ta för vana att växelduscha mellan varmt och kallt vatten eller använd Kallhinken efter bastubadet. Du kan också använda handduschen och duscha dina ben kallt nerifrån och uppåt.

6. Mat & dryck

Vad du äter och dricker påverkar. Tips som brukar upplevas positivt är; Drick vatten, Minska ned eller undvik gluten och socker, Ät rätt fett med lågt omega 6 dvs cocosolja, olivolja och smör, Ät kolhydrater med lågt GI, Ät protein vid varje måltid, Prova och utvärdera om fasta och intermittent fasta passar dig.

7. Aktivera musklerna

Lymfvätska är helt beroende av fysisk rörelse för sin cirkulation. Den rytmiska tyngdkraften som skapas av att använda benmusklerna får lymfsystemets envägsventiler att öppnas och stängas, vilket ökar lymf-flödet. Att använda kroppen och benen i vardagen såsom promenader, gå i trappor både uppåt och nedåt, träna då och då men generellt vara aktiv och i rörelse varje dag är toppen.

Stärk lymfsystemet med Hagabadet

Lymfmassage

Lymfmassage består av strykningar, djupandning och lätta tryck i lymfflödets riktning. Det är en typ av massage som får lymfsystemet att föra ut överskottsvätska och slaggprodukter på ett effektivt sätt ur kroppen. Klicka här för att boka.

Kurser & workshops

Vi har återkommande kurser och workshops där du får lära dig hur du kan främja lymfsystemet med tillexempel en viss typ av yoga. Se aktuella kursstarter genom att klicka här.

PowerPlate

Med enkla övningar på en vibrationsplatta stärker du dina små muskler och leder med minimal påfrestning, samtidigt som vibrationerna stimulerar din cirkulation av lymfa. Du finner vår platta på Hagabadet Haga i Cardiorummet. Klicka här för att läsa mer.

Fler artiklar

/

Ewa når sina mål efter 10 veckor i Purechange

Omgång 44 av Purechange har just avslutats, bland deltagarna hittar vi Ewa, en trogen Hagabadetmedlem sedan många år tillbaka.

/

4 knipövningar för stark bäckenbotten

Det kan ta tid att träna upp sin bäckenbottenmuskulatur. Här listar vi 4 övningar för att bygga upp en starkare bäckenbotten.

/

Hagabadet vinner internationell spa-tävling

Hagabadet Haga tar stolt emot två prestigefyllda utmärkelser vid årets World Luxury spa Awards-gala 2023.

Läs fler artiklar Till aktuellt