2020-04-16 / Nyhet

Hagabadet stödjer medlemmar i ålderskategorin +70

Pelle Johansson

När samhället är helt upp och ner av ett nytt virus gäller det att vara extra kreativ för att behålla och underhålla hälsan. Särskilt kommer vår friska äldre i kläm. Hagabadet stödjer därför de äldre medlemmarna och utformar både uteträning och hemmaträning för dem som är i isolering. De äldre medlemmarna får dessutom en gåva i form av ett tränings-set med träningsutrustning för hemmabruk.

– Det är med stor sorg vi ser att friska, starka, vitala äldre nu sitter isolerade för att skydda en grupp som inte har samma förutsättningar, berättar vd Pelle Johansson.Hagabadet har en stor grupp äldre medlemmar på 70 år och uppåt. De har tränat i många år och har i en del fall bättre fysisk status än många 30-åringar. De sitter nu hemma med samma restriktioner som den 70-åring som aldrig rört på sig, som rökt hela sitt liv och som har flera sjukdomar.

Hälsa och styrka är en färskvara

Åldersgruppen +70 är ingen homogen grupp där alla ser lika ut och där alla har samma förutsättningar att möta virus, sjukdomar och influensor. Tvärtom! De som under många år varit fysiskt aktiva och som byggt upp sin styrka, sin kondition och sitt immunförsvar får nu sitta i samma fålla som den som har en eller flera ålderssjukdomar, skador, krämpor och vacklande hälsa.

Enligt fd stadsepedimolog Johan Gisecke borde de som tidigare varit fysiskt aktiva fortsätta vara det. Men åldersdiskrimineringen gör att alla + 70 är skall vara hemma. Isolerade. Oavsett om de springer maraton eller går med rullator.

Gratis träningsprogram och träningsredskap till 70-plusare

Här vill Hagabadet och Concept Träningredskap göra skillnad. Nu får Hagabadets 478 medlemmar som är + 70 år möjlighet att att träna hemma.

– Genom ett träningskit som de får gratis hoppas vi att de fortsätter de att röra på sig hemmavid, säger Hagabadets VD, Pelle Johansson. Muskler och kondition på en 70-åring behöver underhållas och redan efter ett par veckor blir man snabbt sämre och tyvärr är det irreparabelt vilket innebär att den åldersgruppen snabbt blir sämre.

Genom att fortsätta belasta muskler och gå snabba promenader ökar chansen att de, efter virusperioden är över, kommer tillbaka i samma form som innan isolering. Att var är stillasittande som 70-åring är katastrof för hälsan och kommer att ge större negativa konsekvenser än något virus i hela världen enligt professor Michail Tonkonogi

Samvaro och vänskap är bra för hälsan

52 % av våra äldre i Göteborgs innerstad bor i ensamhushåll. Därför är sådana platser som Hagabadet otroligt viktiga för många av våra äldre medlemmar. Här kan man ta en kaffe, träffa andra i samma livssituation och samtidigt röra på sig. Nu är det inte så under en period.

Hagabadet har ett arbetssätt i organisationen som benämns ”Better than yesterday”. Nu känner vi att ingen av våra medlemmar blir bättre idag än igår och det måste vi ändra på, säger Pelle. Därför ger vi gratis träningsutrustning till våra äldre medlemmar. För att bryta känslan av ensamhet ringer våra medarbetare upp alla äldre medlemmar. Om det finns något vi kan hjälpa till med så försöker vi göra det. Vi försöker ge allt stöd vi kan och vi hoppas att inspirera till att hålla sig vital och stark.

Fredagen den 17 april börjar vi dela ut träningsprogram och redskap.

Hagabadet tackar vår leverantör av träningsredskap Concept Träningredskap för det stöd och engagemang i detta projekt.

Kontakt för mer information:

– vd Pelle Johansson, 0706 63 00 61

pelle.johansson@hagabadet.se

Fler artiklar

/

Ewa når sina mål efter 10 veckor i Purechange

Omgång 44 av Purechange har just avslutats, bland deltagarna hittar vi Ewa, en trogen Hagabadetmedlem sedan många år tillbaka.

/

4 knipövningar för stark bäckenbotten

Det kan ta tid att träna upp sin bäckenbottenmuskulatur. Här listar vi 4 övningar för att bygga upp en starkare bäckenbotten.

/

Hagabadet vinner internationell spa-tävling

Hagabadet Haga tar stolt emot två prestigefyllda utmärkelser vid årets World Luxury spa Awards-gala 2023.

Läs fler artiklar Till aktuellt