2018-12-04 / Inspiration

Gong – Från gudarnas uppmärksamhet till anti-stress

Gong Hagabadet

Gongen har en tusenårig historia och har under tiden fått en gedigen meritförteckning. Här berättar yogaläraren Anna Nykvist om gongens historia och vilka effekter dess vibrationer kan ge dig.

Från gudarnas uppmärksamhet till att läka sjuka

Vad är en Gong kanske du undrar? Ett nytt modernt påfund? Någon flummig newage-grej? Nej, faktum är att människan har använt sig av Gongar i tusentals år och i många olika civilisationer, religioner och andliga traditioner. I buddhistiska kloster sägs de exempelvis ha använt Gongar för att få gudarnas uppmärksamhet medan de i det forntida Grekland använde dem för att komma i kontakt med de döda. I Borneo slog man på Gongar för att skrämma iväg stormar samtidigt som de gavs bort som bröllopsgåvor i Indonesien. De har använts för att läka de sjuka, förvisa onda andar och sammankalla elementen. Ingen dålig meritförteckning direkt.

Enklast skulle Gongen kunna beskrivas som en tunn metalltrumma som utövaren slår på för att skapa olika vibrationer som tar sig uttryck i form av diverse ljud. Ursprungligen är Gongen ett instrument bestående av metall där större delen utgörs av koppar (70-80 procent) och resterande av bly, nickel, järn eller zink. De finns i varierande storlek, men de vanligaste här i väst brukar vara mellan 24-40 tum i diameter.

Gongens ljudvågor påverkas oss

Det sägs att den första yogapraktiken som beskrevs i de gamla skrifterna inte handlade om positioner, andning eller ens meditation utan om mantra och ljud. Idag finns en ökad medvetenhet om hur ljud påverkar oss och att allting vibrerar och har en viss frekvens. Dessutom är vi människor ljud ledande då vi består av ca 60-70 procent vatten. Så det är inte konstigt att vi påverkas mer än vad vi tror av ljud och dess vibrationer. Inom Gong Yoga använder vi oss uttryckligen av ljudvågorna från Gongen för att komma in i ett meditativt tillstånd, slappna av och öka flödet av prana, livsenergi, i kroppen vilket hjälper oss att läka och transformera oss själva på djupet.

Kanske har du någon gång varit på ett så kallat Gongbad och upplevt hur du svävat iväg på en inre resa där Gongspelaren varsamt (eller mindre varsamt) fört dig fram genom olika ljud. Inte en helt ovanlig upplevelse av Gongen.

Gongens stressreducerande effekter

Mija Griborn, som är yogaansvarig på Hagabadet, säger:– Gongen har en frekvens som hjärnan inte riktigt kan ”greppa” eller ”reda ut” vilket gör att den klipper i tankebruset och vi kommer ner i djupare nivå utav avslappning. Gongen brukar upplevas återhämtande för kropp och själ och det är inte ovanligt att man får en energikick efteråt!

Ett gongbad sägs även ha en stressreducerande effekt då vibrationerna hjälper oss att aktivera vårt parasympatiska nervsystem och djupt liggande spänningar kan släppa. Det bästa av allt är att du inte behöver göra någonting annat än att lägga dig ner och låta ljudet av gongen göra jobbet. Vila. Andas. Rensa. Fylla på.

Under 2018 köpte Hagabadet in tre gongar, en till varje anläggning – Haga, Älvstranden och Drottningtorget. Så nu kan du ta del av Gongens djupgående effekter på alla anläggningarna och lyssna när Mija, Anna och Hannele eller någon av Hagabadets andra fantastiska yogalärare gongar loss!

Gongworkshops på Hagabadet

På Hagabadet erbjuder vi regelbundet spännande workshops för dig som vill utvecklas, testa på eller bara är lite nyfiken på gong eller yoga. Håll koll på vår hemsida eller genom vårt nyhetsbrev för mer information om nya workshops.

Full tillgång till gong

Vi har flera gongklasser i veckan för dig som är medlem, de ingår i vårt schema och finns på alla tre klubbar. Bli medlem för att få full tillgång till dessa klasser och mycket mer.

Att hantera stress

Behöver du hjälp med att hantera stress kan du testa på någon av våra gong-workshops som vi regelbundet erbjuder. Du kan även ta del av våra 8 tips på hur du hanterar stress eller testa någon av våra kurser i stresshantering.

Anna Nykvist

Klasser

På Hagabadet Drottningtorget har Anna fasta klasser i yinyoga, gongbad och yoga grund. Du ser henne även hoppa in på hatha, slow flow, lugn vinyasa, kundalini och restorative yoga.

Utbildning

Anna gjorde sin första yogautbildning inom kundaliniyogatraditionen och har sedan dess utforskat och fördjupat sig inom andra stilar så som hatha, yin, restorative, gong och mindfulness. Hon har studerat för lärare som Ulrica Norberg, Hillevi Borga, Annki & Klas Landahl, Emma Öberg, Methab Benton, Magdalena Mcweld och Sarah Jonsson. Akademiskt har hon en utbildning som personalvetare samt en mer praktisk utbildning som hälsoutvecklare och massageterapeut. Till vardags arbetar hon som hälsoinspiratör på Hagabadet Drottningtorget och skriver även artiklar för tidningen ”Yoga för dig”.

– Yogan är mitt liv, mitt ankare och det jag tar stöd av när livet stormar. Som har lärt mig att jag duger precis som jag är.

Fler artiklar

/
Inspiration

Sarah: ”Nu kan jag slappna av”

Sarah har tagit en kur med sex Emsella®-behandlningar på Hagabadet Hagas VitalityLab. Redan efter andra Emsella-behandlingen fick jag bättre kontakt med bäckenbottenmuskulaturen, längre upp och djupare in. Detta gjorde i sin…

/
Guide, Inspiration

7 tips på Mors dag presenter 2024

Den 26 maj firar vi mors dag. Skäm bort mamma eller den blivande mamman med en avkopplande stund på Hagabadet.

/
Inspiration

Jag älskar kyla och kryo gör mig både pigg och lugn

Mikael började med en ny veckorutin på Hagabadet. Kryobehandling är bara en del av hans investering i sitt eget vardagsvälmående. Sedan Hagabadet öppnade VitalityLab i november 2023 har han redan…

Läs fler artiklar Till aktuellt