Andning – ett verktyg för förbättrad hälsa

Att det är viktigt att andas är ingen nyhet. Men det är inte bara viktigt att vi andas utan också hur vi andas. Bara några minuters syrebrist kan ha stor förändring på hjärnan. En andning som bara är lite obalanserad ger över tiden stora negativa konsekvenser eftersom vi andas så mycket varje dag.
 

Vad är medveten andning

Andningen speglar vad som pågår i kroppen — både tankar och känslor och om vi är stilla eller aktiva. Genom att ta kontroll över vår andning kan vi påverka tankar och känslor. Kroppens andningsvanor påverkas av många faktorer som bland annat: sömn, stress och fysisk aktivitet. En medveten andning stärker vårt inre och när vi andas fler och fler av de ca 1000 andetag vi tar varje timme på ett bra sätt ser vi flera positiva effekter:

 • Mer energi
 • Minskar stress
 • Förbättrar sömn
 • Ökad matspjälkning
 • Bättre hälsa
 • Vid fysisk aktivitet blir vi mer uthålliga
 • Återhämtar oss snabbare
 •  

  ”Andas ska bara funka och är inget man tänker på, trots att man gör det flera tusen gånger om dagen” – Christel Johansson

   

  Medveten andning på Hagabadet

  Under hösten har flera utav Hagabadets personliga tränare påbörjat utbildning till lic Andningsinstruktör och kommer snart kunna ta emot kunder som vill gå medveten andning kurs eller individuell coachning. Christel Johansson är en utav Hagabadets personal som har utbildat sig.
   

  –Kursen medveten andning pågår under 28 dagar och som kursdeltagare får du tillgång till material, hemuppgifter och träffa oss andningsinstruktörer 3 gånger. Men denna kursen är inget man bara går på i 28 dagar och slutar utan det blir en ny livsstil. I kursen ingår mer än bara hur du ska andas, du får verktyg för hela kroppen, hälsa och hur man påverkas av sin andning. Under min utbildning till andningsinstruktör har jag fått flera nya insikter, jag har blivit mer medveten och avslappnad, säger Christel Johansson.

   

  För vem passar kursen medveten andning

  Kursen riktar sig till dig som vill förbättra ditt eget välmående och påverka det genom andning. Känner du av stress, oro eller har höga prestationskrav är denna kurs ett sätt att hantera det på. Ju mer stress livet och vardagen innehåller ju större behov av medveten andning finns det. Ålder spelar ingen roll, det kan vara nog så stressigt att vara tonåring, småbarnsförälder eller i en mitt i livet fas.
   
  Helen har under hösten fått personlig coachning inom medveten andning av andningsinstruktör Christel och vi frågade vad som fick henne att starta sin resa mot en medveten andning:
   
  ”När jag hörde att Christel skulle gå utbildningen och Hagabadet ska erbjuda detta kände jag att jag är en person som behöver det här. Jag är aktiv, snabb, rör mig mycket, äter snabbt, pratar snabbt. Och inser att jag behöver stanna upp och dra efter andan. Men jag vet inte hur jag gör. Och därför har jag behövt en coach och för mig har Christel betytt allt i denna resa och jag gjort en investering i min hälsa tillsammans med Christel. Min sömn har förbättrats, jag känner mig mer avslappnad och inte så forcerad och nu kan jag njuta av varje andetag” – Helen, kursdeltagare
   

  Boka plats till kurs

  Den 7 mars startar kurs i medveten andning tillsammans med Christel. Under ett 28-dagarsprogram får du en grundlig genomgång av vad medveten andning innebär, hur du kan optimera din egen andning och därigenom få en mer hälsosam andning och därigenom också en förbättrad livskvalitet. >>Boka plats till kurs här.