2021-04-22 / Inspiration

Träning under och efter graviditeten

Träning under graviditet och efter förlossning

Den gravida kvinnan

I Sverige bor det över fem miljoner kvinnor. Kvinnor som kanske någon gång varit, kommer eller till och med är gravida. Trots detta pratas det sällan om de utmaningar kvinnor ställs inför i samband med en graviditet och den följdproblematik som kan uppstå. Detta vill vi på Hagabadet belysa och ändra på!

Vi började med att skicka vår alldeles egna Personliga Tränare Natalie Karlsson på utbildningen Maternityhealth by MammaMage för den mångåriga experten inom området, den legitimerade naprapaten Katarina Woxnerud. 

Utbildning med fokus på mammakroppen

Under utbildningen har Natalie fått lära sig om mycket av det som sker i kvinnans kropp under en graviditet, både hormonellt och strukturellt, och sedan omsätta det till motion och hur du kan tänka under och efter en graviditet. I utbildningen tittar de även på förlossningen, både kejsarsnitt och vaginal förlossning, och vad man bör vara lite extra observant på, hur övningar kan modifieras för att fungera och hur du kan komma igång igen efteråt.

– Jag upplever att det fortfarande pratas relativt lite om detta överlag men även inom olika grundläggande yrkesutbildningar som kiropraktor och fysioterapeut, liksom massör och personlig tränare, säger Katarina Woxnerud som tagit fram utbildningen. 

Träning som förberedelse på förlossningen

Tiden då en kvinna är gravid är ingen tid för att försöka sätta personliga rekord eller att prestationsträna, utan det handlar om att motionera för att må bra, orka bära upp en kropp som väger allt mer ju längre graviditeten fortskrider liksom att förbereda sig på förlossningen. 

”Var inte rädd för rörelse utan rörelse och belastning behövs! Men starta lätt och öka stegvis.”

En förlossning kan jämföras med ett maratonlopp, även om det såklart skiljer sig mycket åt i karaktär. Med det i tankarna kan du fundera på hur du på bästa sätt kan förbereda dig både fysiskt och mentalt på den stora fysiska prestationen som kommer där framme om några månader.

– Det handlar inte om att tokträna utan att röra sig efter egen förmåga, och samtidigt se hur du faktiskt kan både behålla liksom kanske förbättra din form om du hittills inte gjort så mycket, understryker Katarina. 

Individuell träning efter graviditeten

Tänk om vi kunde se på den strukturella förändring som sker vid graviditet och förlossning på samma sätt som efter idrottsskador. Efter idrottsskador är det ofta en självklarhet att återgå stegvis till belastning, hitta kontroll, låta läka och öka successivt.

– En graviditet varar nio månader, tänk om du kunde ge dig själv nio månader att komma tillbaka utan att köra över dig själv, säger Hagabadets Personliga Tränare Natalie.

Varje kvinna är unik och enligt Natalie innebär det att det inte finns en standardmall som passar alla utan att träningen bör vara individuell. Men hjälp av någon som är påläst och kunnig kan du göra rätt från början och få en säker start i din träning och återhämtning, hitta kontakten med din egen kropp och inse att kroppen finns där för dig.

3 tips från vår PT-Natalie

  • Hitta knipet och gör knipövningar (det är lättare att ”hitta” bäckenbotten innan du fött barn än efter eftersom musklerna är mer uttöjda och brukar medföra en sämre känsel).
  • Öva avslappning och var snäll mot dig själv.
  • Träna baksidan av kroppen, framförallt rygg, rumpa och ben eftersom tyngdpunkten kommer att flyttas fram och belastningen på baksidan av kroppen ökar.

Visste du att?

  • Som gravid bör du inte gå ut i några ytterlägen
  • Du går lättare upp snabbare i puls på grund av den ökade blodvolymen

 

Fler artiklar

/
Inspiration

Rödljusterapi under sommaren

Även under de soligaste månaderna kan denna terapiform ge dig en extra boost för både kropp och själ. Här är fem viktiga fördelar med att inkludera rödljusterapi i din sommarrutin.

/
Inspiration

5 tips – Nyttja friskvårdsbidraget i sommar

Även om sommaren kantas av semesterplaner och aktiviteter, glöm inte bort att prioritera dig själv. Här är fem tips för hur du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag på bästa sätt i…

/
Guide, Inspiration

Coolcation på Hagabadet

Letar du efter en unik och uppfriskande semesterupplevelse? Välkommen till Hagabadet – din ultimata destination för en ”coolcation”.

Läs fler artiklar Till aktuellt