2022-07-27 / Inspiration

Självoptimera din hälsa med biohacking

Biohacking-Hagabadet

Biohacking är ett spännande område som handlar om självoptimering och vad man kan göra för att må bättre fysiskt och psykiskt. De handlar om att inspirera dig själv till att testa en livsstil för att i praktiken se vad som fungerar bäst på dig och din kropp. Ingen föds med ett facit om hur vi ska leva, utan faciten finns hos varje individ genom att lära känna sin egen kropp. 

Vad innebär biohacking?

Biohacking handlar om att du ska förstå dig själv, din kropp, ditt mående och att du blir din egen expert. Det är ett systematiskt sätt att se på sin kropp, tolka dess signaler och efter det: anpassa livsstilen för att ge din kropp det den behöver. Du ser din kropp som ett biologiskt system.Med biohacking optimerar du din kropp och din hjärna. Du tar vara på de förutsättningar som du fått, du lyssnar på dig själv på djupet och du vågar respektera din kropp. Precis som biohacking låter kan det jämföras med att hacka en dator. Du tar dig in i kroppens system genom att identifiera vart dina problem sitter och därefter anpassar du lösningarna efter var problemet finns. Tanken bakom biohacking är att genom att se sin kropp som ett system av ett system kunna förstå de bakomliggande förutsättningarna och förstå var du kan göra förändringar. 

Historien bakom Biohacking

1980 växte Biohackingrörelsen fram i USA. Detta var då en motrörelse till den statliga utvecklingen av bioteknik och genetik. Många var rädda för att staten skulle behålla all fakta och kunskap för sig själva och sen genmanipulera människor. Personer med stort intresse började forska själva med amatörslabb hemma. Men eftersom hemmalabb är mer begränsat så blev istället biohacking ”självoptimering”. Genetik är dock långt ifrån det som de flesta biohackers sysslar med idag, de stora och huvudsakliga områdena är kost, träning, meditation och sömnoptimering. Syftet är att ge sig själv en bättre vardag genom att slippa hälsoproblem och ta tag i sig själv på egen hand via att lära sig om sin egna kropp och testa på olika livsstilar. Hur hänger kroppens system ihop? Hur påverkar de varandra? Och hur kan du utvärdera och förbättra din hälsa? 

Grundläggande biohacking

Grundnivån i biohacking handlar om att få sin livsstil att fungera. Din livsstil behöver inte vara perfekt, utan att sköta kost, träning, sömn, återhämtning på en bra nivå. Det handlar om att engagera sig i sin hälsa och att du har en träningsrutin som passar dig. Kosten ska vara fri från de mest destruktiva livsmedlen (godsaker, läsk och skräpmat).I boken ”handbok i biohacking” skriven av Martina Johansson och Mattias Hansson beskrivs grundnivån i biohacking bestå av:

  1. En diet som är fri från saker som stör din metabolism och innehåller rätt mängd näring och energi för dina behov.
  2. En rörelserutin som är givande och rolig.
  3. Att göra vad som krävs för att en okej sömn, även om det innebär en mobilfri kväll.
  4. Ha destruktiva beteenden under kontroll.
  5. Ha din stress under kontroll. 

Vissa av dessa saker görs automatiskt i din vardag och behöver inte vara en stor förändring. Hacking är att hitta de åtgärder som är mest effektiva för dina problem.

Fler artiklar

/

4 knipövningar för stark bäckenbotten

Det kan ta tid att träna upp sin bäckenbottenmuskulatur. Här listar vi 4 övningar för att bygga upp en starkare bäckenbotten.

/

Hagabadet vinner internationell spa-tävling

Hagabadet Haga tar stolt emot två prestigefyllda utmärkelser vid årets World Luxury spa Awards-gala 2023.

/

Våra 5 bästa julklappstips

Här är julklapparna du hinner köpa och få hem innan julafton. Vi har samlat våra 5 julklappstips som passar till nära och kära.

Läs fler artiklar Till aktuellt