2024-04-17 / Inspiration

Sarah: ”Nu kan jag slappna av”

Sarah hittade snabbspår till stark bäckenbotten med Emsella®: ”Nu kan jag slappna av”

Sarah arbetar som hälsocoach och investerar mycket tid i sin helhetshälsa. Efter tre barnafödslar märkte hon att bäckenbottenmuskulaturen inte riktigt lydde henne längre.  

– Det var inte så att jag inte kunde hålla mig, men så fort jag ansträngde mig, skulle springa, hoppa eller nysa, fick jag verkligen hålla igen, knipa stenhårt för att inte läcka. Jag beslutade mig för att ta tag i problemet, berättar hon. 

Sarah har tagit en kur med sex Emsella®-behandlingar på Hagabadet Hagas VitalityLab.  

– Redan efter andra Emsella-behandlingen fick jag bättre kontakt med bäckenbottenmuskulaturen, längre upp och djupare in. Detta gjorde i sin tur att min övriga träning fick större effekt, eftersom ”mind-to-muscle”-kopplingen blev återaktiverad. Precis som alla muskler behöver bäckenbotten regelbunden träning. 

Det rekommenderas att ta en kur på minst sex Emsella-behandlingar med fyra till fem dagars mellanrum för optimal effekt.  

– Efter att ha fött tre barn på relativt kort tid är det ju inte så konstigt att bäckenbotten behöver återaktiveras. För mig var det en självklarhet att genomföra hela den rekommenderade kuren. Det måste få ta lite tid, jag ville vara tålmodig och snäll mot min kropp.  

 Vid efterkontrollerna på BVC fick Sarah rådet att gå till en fysioterapeut.  

– Hur mycket jag än kämpar med knipövningar själv, så kan jag aldrig orka upp i de nära 12 000 sammandragningar som varje Emsella-behandling ger. Jag valde i stället ett snabbspår till en stark och funktionell bäckenbotten. 

Viktigt att välja rätt metod för behandling

HIFEM-teknologi är bevisat effektivt vid trängnings- och ansträngningsinkontinens. Den behandling som erbjuds på Hagabadets Vitality Lab är Emsella®-stolen. Till skillnad mot vissa liknande produkter så är teknologin i Emsella så kallad HIFEM, vilket många andra marknadsförda stolar inte använder.  

HIFEM (högintensiv elektromagnetisk energi) är en vetenskapligt dokumenterad metod för att stärka bäckenbotten. På en 28 minuters behandling ger HIFEM-teknologin upp till 12 000 sammandragningar i såväl den grunda som den djupa bäckenbottenmuskulaturen.  

– Det är bra att veta att det finns andra stolar, som inte har den vetenskapligt bevisade effekten som HIFEM ger. Kontakta oss gärna om du vill veta mer, säger Jessica Larning / Helene Johansson, Hagabadet. 

Läs mer om Emsella här

”Tre födslar har satt sina spår”

Sarah har fött tre barn, men första dottern dog i magen i graviditetsvecka 32. 

 – Jag födde fram vårt änglabarn vaginalt i juli 2019. Wilma finns alltid med i våra liv och jag skyggar inte för att berätta om detta, vi säger att vi har ett änglabarn och två här på jorden. Som en av tre vaginala barnafödslar har det också haft betydelse för min bäckenbottenträning.  

Att ta vara på alla tillfällen för vardagsträning har blivit viktigare för Sarah efter att barnen kom. 

–  Min träning är inte längre så uppstyrd. Nu har jag bakat in träningen i det vardagliga, jag brukar till exempel vara ganska ensam om att göra utfallssteg och armhävningar på lekplatsen. Men all rörelse räknas och att kunna leka med barnen samtidigt som jag tränar är perfekt just nu.  

”Med en stark bäckenbotten känner jag mig inte längre begränsad”

Sarah siktar också på att hitta tillbaka till löpningen, men det får ta sin tid. Bålstyrkan kommer succesivt tillbaka, både den yttre och den inre. Och nu kan hon springa utan att spänna sig. 

– Än så länge springer jag på löpbandet, kör tio minuter i taget. Kroppen måste få möjlighet att hitta formen. Nu kan jag springa utan att hela tiden behöva knipa för att inte kissa på mig, det är ett stort steg på vägen. Jag vill kunna röra mig som jag vill, utan begränsningar. 

”Det är viktigt att kunna vara avslappnad i att vara avslappnad – utan att läcka” 

Just detta med att kunna slappna av i bäckenbotten, att lita på att muskulaturen gör sitt jobb och håller tätt är viktigt för hela kroppen. 

– Före Emsella-kuren gick jag omkring och spände mig under träningen. Det blir ju inte bra och hade säkert kunnat leda till andra besvär på sikt. Nu kan jag lita på min bäckenbotten och fokusera på min träning, så att jag blir starkare i hela kroppen. Och jag kommer också fortsätta att träna min bäckenbotten, det behövs för att den ska hålla sig stark och funktionell, säger Sarah.  

Fler artiklar

/
Inspiration

Sarah: ”Nu kan jag slappna av”

Sarah har tagit en kur med sex Emsella®-behandlningar på Hagabadet Hagas VitalityLab. Redan efter andra Emsella-behandlingen fick jag bättre kontakt med bäckenbottenmuskulaturen, längre upp och djupare in. Detta gjorde i sin…

/
Guide, Inspiration

5 fördelar med rollmassage

Rollmassage har blivit en populär behandlingsmetod, känd för sina djupgående effekter på muskler och bindväv. Här är fem hälsofördelar med automatiserad rollmassage.

/
Guide, Inspiration

5 fördelar med rödljusterapi

Rödljusterapi är en banbrytande metod som erbjuder en rad hälsofördelar genom att använda kraftfullt infrarött ljus och rött ljus och har på senare tid fått allt mer uppmärksamhet. Här är…

/
Guide, Inspiration

5 fördelar med kryoterapi

Upptäck fördelarna med kryoterapi. Minska inflammation, öka blodcirkulationen, få energi och avslappning med denna trendiga behandlingsmetod.

Läs fler artiklar Till aktuellt