2020-04-14 / Inspiration

Gongpuja – En hel natt med gong

gongpuja

Kanske har du någon gång deltagit i ett så kallat gongbad där du badar i vibrationerna från en stor metalltrumma? Då får du exempelvis både en unik ljudupplevelse och en lätt beröring av vibrationerna mot din hud. Nu har vi tagit det ett steg längre och anordnat vår allra första gongnatt, en så kallad gongpuja, på Hagabadet Drottningtorget. 

Vad innebär en gongpuja?

Själva ordet puja kommer från sanskrit och betyder att dyrka eller tillbe något högre än oss själva, ofta en gud eller guru. Men det kan även användas som en metod för att komma i kontakt med vårt högre jag och sker ofta genom ceremonier, böner, sånger eller andra ritualer.

Gongen är ett uråldrigt instrument som är helt unik när det kommer till att skapa en rik flora av toner och övertoner. Samtidigt är den mer än ett instrument, det är snarare ett verktyg för djup transformation och läkning. 

En plats för läkning och transformation

När du lyssnar på gongen sköljer ljudvågorna över dig, oräkneliga toner, både de som är hörbara för ditt öra och de som bara ditt undermedvetna kan uppfatta. Undertoner, övertoner och alla toner där emellan, stiger och sjunker, blandar sig och bygger på varandra, lager på lager i något som kallas för ett ”resound”. Ett ljud som är icke-linjärt och som hjärnan inte kan förutsäga uppstår och har förmågan att ta dig till en plats bortom medvetandets begränsningar där du kan nå en djup avslappning.

Det är i denna djupa avslappning som det sägs att energimässiga blockeringar, känslomässiga knutar och fysiska spänningar kan lösas upp. Det är en plats för läkning och transformation bortom tid och rum. Det sägs att ljudet av gongen är det närmsta vi kan komma ljudet av universums expansion. Eller uttryckt på följande sätt:

”The gong is the spirit song. It is the primal whisper of the soul. It’s sound is the echo of the Original Word that created the world, the sound within all sounds.

Listen with outer and inner ears. Feel its pulsations and let the millions of vibrations dance and flow through your senses.

You will become fearless, relaxed, and awakened.

The ancients sought this experience on the tops of mountains and at the sacred places.

The voice of God would thunder in spectacular strokes of lightening. The clap of thunder – Bang! Shatter! Roll! Echo! – stopped all thought, stripped away pretense, shook loose the deepest fears, and rejuvenated the nervous system. It created strength, peace, and healing.

The gong is that sound. It is the flash of inner light. The mallet is the will of the Infinite, the gong the creation, and the sound is the spirit song, the heartbeat of the soul.” 

Varje gongpuja är unik

Under en gongpuja sover du i gongarnas vibrationer under hela natten medan flera olika spelare turas om att hålla gongarna mjukt vibrerande natten igenom. Gongspelarna spelar alltid med ett specifikt syfte och intention utöver att bringa mer frid, harmoni och världsfred till planeten och alla levande varelser som finns här.

Att vila i gongens vibration är en helt unik upplevelse och något som inte kan beskrivas i ord utan måste erfaras själv. Många upplever sig utvilade och regenererade efter en natt med gong, men du kan också komma i kontakt med sådant du tidigare trängt undan. Varje puja är unik, liksom din upplevelse. Låt det få kännas hur det än känns och öva på att omfamna dig själv med medkänsla, kärlek och acceptans. Det är inte farligt på något sätt och spelarna håller rum för dig att vila tryggt. 

Gongpujans historia

Gongpujan uppfanns så sent som år 2000 av gongmästaren och soundhealern Don Conreaux. Bakgrunden till det är att grundaren av kundaliniyogan här i väst ska ha sagt att tio stycken gongbad á 45 minuter kan läka i princip vad som helst. Don såg svårigheten i att få människor att avsätta tid för tio olika tillfällen och kom då på den briljanta idén att sätta samma dessa tio tillfällen till en hel natt. Sagt och gjort. På en traditionell gongpuja hålls gongarna varsamt vibrerande utan avbrott totalt sju och en halv timme (10×45 minuter = 7,5 timme) under natten av flera olika spelare. Det sägs vara en helande och transformerande natt där gongens subtila ljudvågor läker och regenererar vår kropp, oavsett om vi somnar eller håller oss vakna och mediterar på ljudet. Det är en metod som passar alla oavsett fysisk hälsa, ålder och tidigare yogaerfarenhet. 

Hur gick Hagabadets gongpuja till?

Så kom kvällen då gongpujan skulle äga rum och deltagarna smög sakta in på Hagabadet Drottningtorget en efter en. Tillslut var vi hela 28 personer i lokalen efter stängning. Belysningen var dämpad och stämningen förväntansfull och nästan högtidlig. Deltagarna tog på sig pyjamas, borstade tänderna och bäddade upp sina platser inne i yogasalen med yogamattor, bolster, filtar, kuddar och sovsäckar.

Klockan 22.00 vara alla klara och vi gongspelare, tillsammans med platschefen Lena Pernervik, hälsade alla välkomna och gick igenom olika säkerhetsåtgärder samt berättade mer om hur natten skulle komma att se ut. Vi satte intentionen om soundhealing och kärlek och sedan guidade Johanna Hellén några grundande yogaövningar innan alla kom till en liggande position inför nattens spelning. Klockan 22.30 började gongarnas ljud vibrera mjukt i rummet och fortsatte fram till tidig morgon. Precis innan soluppgången väcktes alla till mjuka toner av klangskålar och natten förklarades vara över. En efter en vaknade alla till liv för att gå ut och åtnjuta en gemensam frukost och diskutera nattens upplevelser. Alla var överens om att detta var något magiskt och speciellt. Något utöver det vanliga. En helt vanlig natt i april och samtidigt något helt unikt och annorlunda. 

Boka in dig till nästa omgång

Vi erbjuder gongpuja två gånger om året på Hagabadet Drottningtorget. En gång under våren och en gång under hösten. Vi erbjuder även workshops och schemalagda klasser med gongbad att njuta av tills nästa omgång drar igång.

Anna Nykvist

Klasser

På Hagabadet Drottningtorget har Anna fasta klasser i yinyoga, gongbad och yoga grund. Du ser henne även hoppa in på hatha, slow flow, lugn vinyasa, kundalini och restorative yoga.

Utbildning

Anna gjorde sin första yogautbildning inom kundaliniyogatraditionen och har sedan dess utforskat och fördjupat sig inom andra stilar så som hatha, yin, restorative, gong och mindfulness. Hon har studerat för lärare som Ulrica Norberg, Hillevi Borga, Annki & Klas Landahl, Emma Öberg, Methab Benton, Magdalena Mcweld och Sarah Jonsson. Akademiskt har hon en utbildning som personalvetare samt en mer praktisk utbildning som hälsoutvecklare och massageterapeut. Till vardags arbetar hon som hälsoinspiratör på Hagabadet Drottningtorget och skriver även artiklar för tidningen ”Yoga för dig”.

– Yogan är mitt liv, mitt ankare och det jag tar stöd av när livet stormar. Som har lärt mig att jag duger precis som jag är.

Fler artiklar

/
Inspiration

Rödljusterapi under sommaren

Även under de soligaste månaderna kan denna terapiform ge dig en extra boost för både kropp och själ. Här är fem viktiga fördelar med att inkludera rödljusterapi i din sommarrutin.

/
Inspiration

5 tips – Nyttja friskvårdsbidraget i sommar

Även om sommaren kantas av semesterplaner och aktiviteter, glöm inte bort att prioritera dig själv. Här är fem tips för hur du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag på bästa sätt i…

/
Guide, Inspiration

Coolcation på Hagabadet

Letar du efter en unik och uppfriskande semesterupplevelse? Välkommen till Hagabadet – din ultimata destination för en ”coolcation”.

Läs fler artiklar Till aktuellt