2019-01-31 / Inspiration

Flying yoga – Yoga för alla

Flying yoga

Jag var 31 år när jag gjorde skiftet från ett stillasittande, tryggt och ”vuxet” jobb till att försörja mig som luftakrobat. Ett val jag inte ångrat en enda sekund. Jag är inte rörlig av naturen. Flexibilitet utan att förlora stabilitet är, och har varit, en stor utmaning för mig. I mitt strävande efter ökad rörlighet utan att förlora styrka och explosivitet bestämde jag mig för att utbilda mig till yogalärare. Planen var att ha ett yrke att falla tillbaka på när jag beslutade mig för att pensionera mig från luftakrobatiken och sluta uppträda. Tidigt kom idén om att på något vis kombinera luftakrobatiken och yogan och 2011 fick jag möjligheten att utbilda mig till lärare i flygande yoga. Kursen var i Oslo och utbildningen hölls av en australiensisk lärare med rötterna i Iengartraditionen. Sedan dess har jag utövat och undervisat flygande yoga.

bats and backends

Vad är Flying Yoga?

Flygande yoga kombinerar cirkuskonstens aerial arts, luftakrobatik, och anti-gravity asanas. Även om yogaformen ser väldigt avancerad ut är den inte exkluderande för någon utan ett fantastiskt hjälpmedel för avlastning och förlängning av ryggraden samt ökad förståelse av yogans alignment. Flygande yoga är nybörjarvänligt och informativt då hammocken hjälper eleven att hitta korrekt placering i positionerna. Exempelvis hjälper hammocken till att skapa upplevelsen av inre utrymme och längd i ryggen i adho mukha svanasana (nedåtgående hund) samtidigt som tygloopen för toppen av lårbenen bak mot hamstring (baksida lår).

När en person som är ny till yoga tar med sig känslan från en anti-gravity down dog till sin vanliga yogaklass är förståelsen för lärarens instruktioner djupare. Under en klass utförs yogapositioner traditionellt eller i den aeriala versionen, med hammocken som hjälpande stöd eller för ökad utmaning. Till exempel så kan det vara enklare att utforska det bakåtböjande momentet i eka pada rajakapotasana (enbent kungsduva) inverterad i hammocken än på traditionellt vis då det flygande alternativet arbetar med gravitationen istället för mot den.

handstående

Hur yogagungan hjälper dig

Hammocken hjälper kroppen att bära din vikt, lättar på tryck, förlänger ryggraden, skapar utrymme i dina leder, och hjälper dig att utveckla din rörlighet. Du använder din coremuskulatur mer aktivt än vid traditionell yoga för att stabilisera kroppen i luftelementet. Överkroppsstyrkan övas upp då du lyfter dig själv i armarna vid förflyttning mellan olika positioner. Självförtroendet byggs snabbt upp då övningar som ser mer eller mindre omöjliga ut visar sig vara fullt överkomliga att utföra. Det saknas dokumenterade studier kring hälsoeffekterna av att utöva flygande yoga, men man vet att stretcha och stärka kroppens muskler ökar välbefinnandet både fysiskt och mentalt. När kroppen får hänga fritt dekomprimeras kotpelaren och många med ryggproblem upplever minskad smärta. Hammocken avlastar diskar, ligament och leder vilket gör yogaformen snäll och skonsam mot kroppen. Förutom sitt teurapeutiska värde, så väl på den fysiska kroppen som på energikroppen, så möter yogaformen en dröm hos många. Drömmen om att kunna flyga!!

Frontbirds n flydogs

”If you were born without wings, do nothing to prevent them from growing.” – Coco Chanel

/Milla Floryd, Yogalärare

Öppna klasser i flying yoga

Hagabadet är det enda stället I Göteborg som har öppna klasser I Flying yoga. I höst kommer vi även att ha workshops för den som vill testa eller är på besök i Göteborg. Se mer här

Milla Floryd

Klasser

Flygande yoga, vinyasa, restorative

Filosofi

Jag vill möta människor där de är med den kropp de har och ge dem insikt i hur oändlig deras möjlighet till utveckling är. Jag vill erbjuda yoga som spiller över utanför klassrummet och gör människor stoltare, gladare, tryggare, modigare och snällare mot sig själva än de redan är.

Utbildning

  • 2008 Anusara Yoga 108h immersion Susanna Garcia Blanco
  • 2011 Gravotonics Flying Yoga teacher training Karen Flinck
  • 2012 200h RYT Hatha Yoga TT Anja Bergh m.fl.
  • 2012 100h Acro Yoga mtl TT Jessie Goldberg, Eugene Poku
  • 2014 90h traditional Thai Yoga massage Andrea Baglioni
  • 2017 200h advanced TT Anja Bergh m.fl.
  • 2018 Vinyasa TT Space M Magnus Ringberg
  • 2018 Yoga filosofi och historia, fördjupning Tova Olsson

Fler artiklar

/
Inspiration, Okategoriserad

Sarah: ”Nu kan jag slappna av”

Sarah har tagit en kur med sex Emsella®-behandlningar på Hagabadet Hagas VitalityLab. Redan efter andra Emsella-behandlingen fick jag bättre kontakt med bäckenbottenmuskulaturen, längre upp och djupare in. Detta gjorde i sin…

/
Inspiration, Okategoriserad

Rollmassagen har gett stor effekt

Rollermassage är en metod som bygger på kinesisk medicin. Den Roller som finns på Hagabadets Vitality Lab är också utrustad med infraröd värme, vilket ger extra stimulerande och läkande effekt.  

/
Inspiration, Okategoriserad

Maria ”Hagabadet är mitt andra vardagsrum”

Rörelse och träning är lika viktigt för Maria som balans i livet. Hon besöker Hagabadet även för vila och avkoppling. ”Hagabadet är min återhämtningsplats, min oas i en hektisk vardag”

Läs fler artiklar Till aktuellt