2018-07-24 / Inspiration

Så här gör du din egna fullmånemeditation

Fullmåne är en av månens faser och inträffar när månen, sedd från jorden, är fullt belyst. Detta inträffar ungefär en gång per kalendermånad vilket ger oss 12 till 13 fullmånar att meditera under varje år. Inom yogan är fullmånen en viktig tid för djup meditation och  här kan du lära dig hur du gör för att skapa din egna fullmånemeditation.

Fullmånen – Full av mystik

Mänskligheten har i urminnes tider förknippat fullmånen med mystik och övernaturliga fenomen, till exempel monster och varulvar, men även utnyttjat den för skörd, jakt och fiske. Fiskar tenderar att nappa oftare vid nymåne och fullmåne än i andra månfaser. Dock tenderar fisken att nappa betydligt sämre när fullmånen är som fullast jämfört med dagarna före och efter fullmånen. Varför det är så har vi inget svar på, men fiskare över hela världen är överrens att fiskarna nappar betydligt bättre dagarna precis före och strax efter fullmåne än vad dem gör när fullmånen står som högst i skyn.

Fullmånen är även en vanlig källa till skrock och vidskepelser där människor och vissa kulturer tror att fullmånen ger enskilda vardagliga händelser en övernaturlig effekt. En vidskepelse från Grekland säger att den som inte skålar med fullmånen åtminstone en gång under dess cykel inte heller förtjänar någon lycka. I en annan sägen från Kroatien sägs det att när en flaska med rent vatten placeras i fullmånens ljus får så vattnet kraft och ger skönhet till den som tvättar ansiktet med vattnet dagen efter.

Viktig tid för djup meditation

I yoga och många andra traditioner anses tiden vid fullmåne vara en viktig tid för djup meditation. Månen förknippas med uråldrig visdom och magi, och en förklaring till att månen ses som magisk är dess kretslopp. Månens faser är som alla livets kretslopp; årstider, tidvatten, växtliv, ditt andetag, födelse och död. När vi följer naturens lagar förstår vi att det är naturligt att släppa taget om gammal, tung energi för att kunna välkomna något nytt.

Din egna fullmånemeditation – Så här gör du

Du kan enkelt göra din egna fullmånemeditation! Sätt dig gärna ute i naturen, eller där du ser månskenet om du har möjlighet. Skapa en vacker plats genom att lägga blommor, stenar, tända ljus och kanske rökelse. Fundera över vad du har i ditt eget liv som du är redo att släppa taget om för att kunna ge plats åt något nytt. Meditera och låt sedan svaren komma från ditt inre.

När du börjar träna på att se vad du behöver släppa taget om; gamla vanor, mönster du haft och saker och relationer som inte längre tjänar dig, så blir du mer lyhörd för vad som är sant och rätt för just dig. Det stärker, renar och ger näring mentalt.

Lycka till!

/Sandra Adrian

Tack till sajt månen.nu vars innehåll är baserad på NASA/JPL DE405 efemerid som skapades Maj 1997 och tillhandahåller tillförlitlig data för perioden 9 december, 1599 till 2 februari, 2201. Samma efemerid används av bl.a. U.S. Naval Observatory (USNO) och Her Majesty’s Nautical Almanac Office (HMNAO) för beräkningen av sina årliga astronomiska almanackor.

Sandra Adrian

Klasser

Hathayoga, Hathayoga avancerad, Yoga grund, Restorative yoga, Gravidyoga, Yinyoga med fokus de fem elementen samt workshops, kurser och masterclasser.

Filosofi

”Yoga är ett förhållningssätt till livet. Jag praktiserar och undervisar yoga, dels för att få ökat energiflöde i kroppen och känna mig stark och smidig, men framför allt för att yogan ger ett rikare liv utanför yogamattan. Yoga är långt mycket mer än bara fysiska rörelser och andningsövningar. Det är en livsstil som kan tillämpas av alla, oavsett vem du är. I yogapraktiken tränar vi på att fokusera inåt – all visdom bor inuti dig själv, bara du har svaren på hur du ska leva ditt liv och du är din egen bästa lärare. Yoga är ett energiarbete som hjälper oss att förstå oss själva och bidra till välmående på alla plan, fysiskt, mentalt och spirituellt” säger Sandra själv.

Utbildning

Sandra är E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher), internationellt certifierad yogalärare av Yoga Alliance. Hon är undervisar hathayoga, vinyasa, restorative yoga och gravidyoga. Hon är också utbildad i Yinyoga som har sitt ursprung i TKM (traditionell kinesisk medicin) och är certifierad Mindfulnessinstruktör.

Sandra är mycket inspirerad av sin praktik med yogamaster vid Santhi School of Yoga and Vedanta studies i Indien 2013 och 2015. Hon hämtar teman till yogaklasserna i såväl vardagens äventyr som från den yogiska filosofin och mytologin, schamanismen, de fem elementen i naturen och i alla de människor och djur jag möter. Hon är djupt intresserad av allt som rör och berör kropp och själ. Sandra fortsätter kontinuerligt att utbilda sig inom yoga, mindfulness, ayurveda och traditionell kinesisk medicin.

Fler artiklar

/

Ewa når sina mål efter 10 veckor i Purechange

Omgång 44 av Purechange har just avslutats, bland deltagarna hittar vi Ewa, en trogen Hagabadetmedlem sedan många år tillbaka.

/

4 knipövningar för stark bäckenbotten

Det kan ta tid att träna upp sin bäckenbottenmuskulatur. Här listar vi 4 övningar för att bygga upp en starkare bäckenbotten.

/

Hagabadet vinner internationell spa-tävling

Hagabadet Haga tar stolt emot två prestigefyllda utmärkelser vid årets World Luxury spa Awards-gala 2023.

Läs fler artiklar Till aktuellt