2022-12-21 / Inspiration

7 fördelar med att basta efter träning

basta efter träning

Ta för vana att stanna kvar då och då efter ditt träningspass eller yogapass och njut i bastu eller i bad. Det gör dig extra gott att basta efter träning.

Låt bastun bli en del av din livsstil

Att basta är bra för hela kroppen och det finns en mängd hälsofördelar enligt senaste forskningen. Här kommer några:

1. Stärker immunförsvaret

När du bastar börjar din kropp att producera fler vita blodkroppar. De vita blodkropparna hjälper till att minska infektioner vilket innebär att du blir mindre sjuk. Och skulle du bli sjuk blir du snabbare frisk med ett bra immunförsvar.

2. Ökar uthålligheten

Kroppen har en viss värmetolerans som ökar med regelbundna bastubad. Tack vare bastandet kommer din uthållighet att öka vilket i sin tur bidrar till att du känner dig mindre trött och orkar träna mer och längre.

3. Snabbare återhämtning

När du bastar höjs din kroppstemperatur vilket innebär en ökad blodgenomströmning. Det i sin tur gör att kroppen återhämtar sig snabbare.

4. Avgiftar kroppen

Att basta är rena detoxkuren. Svettproduktionen sätter igång och du rensar kroppen från slaggprodukter som du samlat på dig efter ett hårt träningspass. Extra effektiv blir detoxen om du dricker vatten och en grön smoothie direkt efter bastubadet.

5. Bra för både kropp och knopp

Bastubad är inte bara bra för kroppen utan även för psyket. När du bastar höjs serotoninhalten, ett ämne som gör dig harmonisk, avslappnad och lugn. Det i sin tur gör så att du sover bättre.

6. Du tappar vikt

När du bastar ökar kroppens ämnesomsättning på samma sätt som när du tränar. Genom att hoppa in i bastun efter träningen fortsätter ämnesomsättningen att arbeta. Bastubad är ett bra och billigt sätt att gå ner i vikt utan större ansträngning.

7. Skönt för muskler och stela leder

Kroppen ”mjuknar” i bastuvärmen vilket är bra både för nackbesvär, ryggont och stela leder.

Brett utbud av bastu

På Hagabadet har vi ett brett utbud av bastubad och varma bad. Besök en av våra tre klubbar för att själv testa vilket under det kan göra att basta efter träning.

Besök Hagabadet Drottningtorget

Besök Hagabadet Älvstranden

Besök Hagabadet Haga

Fler artiklar

/
Inspiration

Allt för ett boostat lymfsystem

Hur tar du hand om ditt lymfsystem? Det är inte bara en kroppsfunktion utan även en avgörande del av vårt immunförsvar. För att fungera optimalt kräver det omsorg och uppmärksamhet….

/
Inspiration

Vagga dig till välmående

Har du upplevt våra vaggande fåtöljer eller gungor ännu? Inte bara är det skönt och avslappnande, det främjar också välmåendet. Vi har sammanställt några tips om varför dessa gungor är…

/
Inspiration

För din hjärt & kärlhälsa

Vi har samlat 6 enkla tips för att hålla din hjärt- och kärlhälsa i toppform.

Läs fler artiklar Till aktuellt