Stolen som varsamt gungar dig till ett harmoniskt lugnt

I vackra miljöer inne på Hagabadets tre klubbar finns de omtyckta och populära gungande vilo-stolarna placerade. Stolarna som efter bara 20 minuters gungande ger kännbara effekter.
 

Finn harmoni i gungande stolar

Syftet med dessa stolar är att genom gungning och harmonisk musik stimulera sinnen, skapa ro och välbefinnande. En enkel sak som att slappna av i dessa stolar och känna hur ett skönt lugn infinner sig när stolen börjar gunga och spela avslappnande musik. De flesta upplever signifikant ro och välbefinnande efter endast 20 minuter.
 

När fungerar de gungande stolarna

Att vila i dessa avslappnande stolar under ett besök på Hagabadet kommer ha stor effekt. De fungerar särskilt bra efter ett träningspass för att nå total avslappning och optimal återhämtning. De gungande stolarna fungerar som hjälpmedel för att förbättra avslappning och sömnbesvär och de hjälper även till att balansera känslor och humör. Låt dessa stolar bli en rutin vid besök på Hagabadet.

 

Gungande stolar och hormoner

Hjärnan utsöndrar en lång rad signalsubstanser som vi är beroende av. Genom att använda gungande stolar kan du hjälpa dig själv att uppnå ro och välbefinnande.
Genom att gunga i stolarna ökar de två hormonerna:
Oxytocin: Kärlekshormonet, som produceras när vi berörs, kramas, håller i handen, vid varma bad m.m.
Dopamin: Glädjehormonet, som ger en kick / ett rus och som produceras vid t.ex. god mat, glada minnen, bra motion m.m.
 
De gungande stolarna påverkar också hormonerna:
Noradrenalinetsom är hormonet som gör oss aggressiva och stridsklara. Hjärtat pumpar snabbare, puls och blodtryck stiger, musklerna spänns och adrenalinet sänks under gungning.
Kortisol som är vårt stresshormon som aktiveras när vi belastas fysiskt och mentalt men är som ett gift för hjärnan under längre tids belastning reduceras vid gungning.
 

Hur påverkas sinnena vid gungning?

Balanssinnet stimuleras positivt vid gungning. Oro, ångest, stress etc. minskar och den inre stressnivån faller till ro.
Känselsinnet stimuleras positivt genom basvibrationer i ryggstödet, som påverkar nerverna i huden. Lugnande för våra basala minnen att bli tryggt hållen och vidrörd.
Hörselsinnet stimuleras under gungning i gungstolen av specialmusik. Musiken har en dokumenterat lugnande effekt på nervsystemet.
Muskel-led-kontroll stimuleras då vår kroppsvikt och tyngdpunkt flyttas. Muskel-ledkontrollen kan ytterligare förstärkas med t ex ett bolster som tyngd och en känsla av omslutande vikt. Man upplever ett större lugn och trygghet när man vet var man befinner sig i förhållande till resten av världen.
 

Positiva effekter med gungande stolar

– Sänker stressnivå på biokemisk nivå
– Ger stöd vid brist på beröring
– Hjälper till vid sömnproblem
– Bra och aktiv vila / återhämtning
– Bra stöd när man har svårt att varva ner på egen hand
– Lättar vid nedstämdhet
– Balanserar känslor och humör
 
Hagabadets populära gungande stolar finns på alla tre klubbar. Passa på att nyttja denna enkla möjlighet att ta hand om sig själv på bästa vis när du besöker Hagabadet. Det kommer du ha glädje av framöver.