Gong – Från gudarnas uppmärksamhet till anti-stress

Gongen har en tusenårig historia och har under tiden fått en gedigen meritförteckning. Här berättar yogaläraren Anna Nykvist om gongens historia och vilka effekter dess vibrationer kan ge dig.

Från gudarnas uppmärksamhet till att läka sjuka

Vad är en Gong kanske du undrar? Ett nytt modernt påfund? Någon flummig newage-grej? Nej, faktum är att människan har använt sig av Gongar i tusentals år och i många olika civilisationer, religioner och andliga traditioner. I buddhistiska kloster sägs de exempelvis ha använt Gongar för att få gudarnas uppmärksamhet medan de i det forntida Grekland använde dem för att komma i kontakt med de döda. I Borneo slog man på Gongar för att skrämma iväg stormar samtidigt som de gavs bort som bröllopsgåvor i Indonesien. De har använts för att läka de sjuka, förvisa onda andar och sammankalla elementen. Ingen dålig meritförteckning direkt.

Enklast skulle Gongen kunna beskrivas som en tunn metalltrumma som utövaren slår på för att skapa olika vibrationer som tar sig uttryck i form av diverse ljud. Ursprungligen är Gongen ett instrument bestående av metall där större delen utgörs av koppar (70-80 procent) och resterande av bly, nickel, järn eller zink. De finns i varierande storlek, men de vanligaste här i väst brukar vara mellan 24-40 tum i diameter.

Gongens ljudvågor påverkas oss

Det sägs att den första yogapraktiken som beskrevs i de gamla skrifterna inte handlade om positioner, andning eller ens meditation utan om mantra och ljud. Idag finns en ökad medvetenhet om hur ljud påverkar oss och att allting vibrerar och har en viss frekvens. Dessutom är vi människor ljud ledande då vi består av ca 60-70 procent vatten. Så det är inte konstigt att vi påverkas mer än vad vi tror av ljud och dess vibrationer. Inom Gong Yoga använder vi oss uttryckligen av ljudvågorna från Gongen för att komma in i ett meditativt tillstånd, slappna av och öka flödet av prana, livsenergi, i kroppen vilket hjälper oss att läka och transformera oss själva på djupet.

Kanske har du någon gång varit på ett så kallat Gongbad och upplevt hur du svävat iväg på en inre resa där Gongspelaren varsamt (eller mindre varsamt) fört dig fram genom olika ljud. Inte en helt ovanlig upplevelse av Gongen.

Gongens stressreducerande effekter

Mija Griborn, som är yogaansvarig på Hagabadet, säger:
– Gongen har en frekvens som hjärnan inte riktigt kan ”greppa” eller ”reda ut” vilket gör att den klipper i tankebruset och vi kommer ner i djupare nivå utav avslappning. Gongen brukar upplevas återhämtande för kropp och själ och det är inte ovanligt att man får en energikick efteråt!

Ett gongbad sägs även ha en stressreducerande effekt då vibrationerna hjälper oss att aktivera vårt parasympatiska nervsystem och djupt liggande spänningar kan släppa. Det bästa av allt är att du inte behöver göra någonting annat än att lägga dig ner och låta ljudet av gongen göra jobbet. Vila. Andas. Rensa. Fylla på.

Under 2018 köpte Hagabadet in tre gongar, en till varje anläggning – Haga, Älvstranden och Drottningtorget. Så nu kan du ta del av Gongens djupgående effekter på alla anläggningarna och lyssna när Mija, Anna och Hannele eller någon av Hagabadets andra fantastiska yogalärare gongar loss!

Gongworkshops på Hagabadet

På Hagabadet erbjuder vi regelbundet spännande workshops för dig som vill utvecklas, testa på eller bara är lite nyfiken på gong eller yoga. Håll koll på vår hemsida eller genom vårt nyhetsbrev för mer information om nya workshops.

 

Full tillgång till gong

Vi har flera gongklasser i veckan för dig som är medlem, de ingår i vårt schema och finns på alla tre klubbar. Bli medlem för att få full tillgång till dessa klasser och mycket mer.

Anna Nykvist Yogalärare

Anna Nykvist

Klasser

Hot Yin Yoga och Gongbad. Ibland kan ni se henne vicka på Kundaliniyoga eller en slow flow klass med mycket fokus på andning.

Filosofi

För mig handlar yoga om så mycket mer än bara fysiska positioner (asanas); det är en hel livsvetenskap som hjälper mig att bli mera mig själv. Inifrån och ut. Ett verktyg som hjälper mig att acceptera både mina styrkor och svagheter och som samtidigt stödjer mig i att våga möta mina rädslor och växa som person och människa.

Utbildning

Anna gjorde sin första yogautbildning inom kundaliniyogatraditionen och har sedan dess utforskat och fördjupat sig inom andra stilar så som Yin Yoga, Gong och Mindfulness. Akademiskt har hon en utbildning som personalvetare samt en mer praktisk utbildning som hälsoutvecklare och massageterapeut. Anna inspireras mycket av den buddhistiska traditionen samt mindfulness och har bland annat genomfört två 10-dagars tystnadsretreat i Thailand.