2019-11-05 / Inspiration

Yoga, vetenskap och fakta

Det blev knäpptyst i salongen när Sara Hoy gjorde en andningsövning med publiken under föreläsningen på biografen Draken i Göteborg. – Knäpp händerna framför kroppen, och sträck ut ryggen. Andas. Slut ögonen. Och de 650 personerna i salongen sträckte fram armarna, andades och satt still, helt tysta. En verkningsfull stund i den fullsatta biografen. 

”Yoga kombinerar två av de ingredienser många av oss lider av idag; rörelse och vila.”

– Yoga ger oss både fysisk aktivitet och vila. Vi behöver båda. Många människor lever i dag i obalans, med för lite belastning på kroppen och för mycket på knoppen. Resultatet ser vi i form av olika livsstilssjukdomar – högt blodtryck, diabetes, depression. Det är ju belagt att fysisk aktivitet har stor effekt på hälsan, både förebyggande och som behandling. Vissa studier tyder nu på att lågintensiv fysisk aktivitet, som yoga, kan ha lika bra effekt som högintensiv vanlig träning. 

Sara Hoy om Yoga och forskning

Sara Hoy yogar och jobbar med forskning om yoga. Hon leder grupper i yoga och forskar på hälsa och fysisk aktivitet på GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan). Hon har även jobbat som forskningsassistent på Centrum för psykiatriforskning.

 – Forskning kring yoga har ökat stort de senaste tio åren, säger Sara. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. De är svårt att forska på yoga, eftersom det kan vara så många olika saker – stillsam och meditativ, eller mer intensiv. Allt går in under samma rubrik i forskningen. Så det finns inte så mycket säkra resultat. Men det finns ändå flera studier som är välgjorda. Bland annat en studie på 600 personer med symptom på lätt eller medelsvår depression, och de fick fyra olika modeller av behandling. En grupp fick vanlig terapi, en grupp fick yoga, en fick medelintensiv träning och en högintensiv. Och faktiskt hade yoga-gruppen större förbättring jämfört med vanlig behandling, och lika bra som konditionsträning på medel och hög intensitet. En annan studie gjordes på 36 brasilianska soldater, som normalt tränade kondition och styrka fyra gånger i veckan. Halva gruppen fick byta ut två av träningspassen mot yoga. Resultatet visade att yogagruppen hade sänkt sin stress, sin ångest och de symptom man haft på lätt depression, jämfört med den gruppen som tränat som vanligt. De hade också förbättrat sitt minne! 

”Med yogan kan jag hantera min vardag bättre”

Sara själv har en bakgrund inom dansen, och det var delvis på grund av dansen som hon började fokusera på yogan.

 – Jag hade yogat av och till sen jag var sexton år. Under en period, när jag gick och utbildade mig på Balettakademin i Stockholm, och samtidigt undervisade på kvällarna, fick jag plötsligt jätteont i en fot. Jag vaknade en morgon och foten skrek av smärta så fort jag nuddade täcket med foten. Och det var en smärta som inte liknade något annat, aldrig känt något värre – och jag har ändå fött två barn. Jag gick till akuten, fick magnetröntgen, och den visade att ingenting var brutet. Överansträngning, sa doktorn. Överansträngning! Jag slutade med dansen, och det enda jag kunde göra var en ganska stillsam yoga. Och sen har jag fortsatt med yoga, utvecklat och utbildat mig. Yogan gör att jag kan hantera min vardag bättre. Situationer som skulle kunna verka stressande blir inte det, jag kan sortera och prioritera. Om jag har fem saker att göra och jag känner att jag bara hinner tre, så kan jag välja ut de viktigaste och lägga de andra åt sidan, eller göra dem lite lättare. Inte städa så ordentligt, eller skriva en lite skissartad rapport i stället för en hel färdig. Sen får jag ju göra klart rapporten, jag skickar inte in en halvfärdig. 

Yoga verksamt mot livsstilsjukdomar?

– Jag säger inte att yoga alltid är lösningen för alla. Vi ser att det kan vara verksamt mot de vanliga livsstilssjukdomarna, men också ångest och oro, utmattningssyndrom och smärta. Så det kan vara värt att pröva yoga. Som alltid när du börjar med någonting är det viktigt att fundera över syftet – vad vill du uppnå? Och ta små steg i början. Vi vet att de storslagna nyårslöftena ofta inte funkar. Ta en liten bit i taget. Och var noga med att för varje sak du stoppar in i ditt liv, så ta bort en annan. Vi måste ha marginaler i livet. Pauser, luft i schemat. Ta bort något, så kanske du får plats med yoga. Om du vill.

Vill du lära dig mer?

Läs mer i boken ”Yoga, vetenskap och fakta” av Sara Hoy, på Bonnier Fakta.

Artikel/Text: Louise Hamilton, för Hagabadet

Fler artiklar

/
Nyhet

”Vi ska erbjuda unika hotellupplevelser i Göteborg”

Hagabadets ägare förvärvar – ökar innehav inom hospitality: ”Vi ska erbjuda unika hotellupplevelser i Göteborg”

/
Guide, Inspiration

Unika tips på Fars dag presenter 2024

Söndagen den 10:e november är det dags att fira alla pappor lite extra. Vi har vi tagit fram 6 unika tips

/
Inspiration

8 tips för dig med friskvårdsbidrag

Listan över saker du kan göra för ditt friskvårdsbidrag är lång och det finns garanterat saker som passar dig. På Hagabadet har vi flera hälsosamma aktiviteter som är tillåtet att…

Läs fler artiklar Till aktuellt