Här kan jag vara jag

Inspirationsinlägg om stresshantering, skrivet av Julia Langwagen, medlem på Hagabadet.
 

Jag kom till ett stup

Det svåraste var att erkänna för sig själv att jag faktiskt inte orkade mer. Men till slut gick det inte längre. Jag kom till ett stup. Utmattad. Jag hade blivit sjuk av stress och alla måsten.
 
I flera år hade jag haft symptomen, nu fick jag det på papper. Jag trodde inte att jag kunde falla. Ensamstående mamma. Ensam om allt. Det gick ju inte. Så tänkte jag i alla år, och pressade mig lite till. Jag föll, jag kunde inget annat.
 

Träffade människor som var som jag

Man skulle kunna säga att det var Hagabadet som tog emot mig när jag föll. För jag började gå dit var och varannan dag. Badade, bastade och skrubbade min kropp och tvättade mitt hår. Upptäckte att jag andades fel. Fick lära mig att andas rätt på en MediYoga kurs. Träffade människor som precis som jag var utmattade. Kände gemenskap. Omtanke.

Jag fick veta att jag hade ett väldigt trögt lymfsystem och började läsa allt om det. Att träna i bassäng skulle vara bra. Jag provade vattenyoga och älskade det. Den varma yinyogan med nidrameditationen gjorde mig helt lugn och avslappnad.
 
Sakta började min kropp fungera igen. Cirkulationen i mig kom igång. Jag andades långt ner i magen. Jag hittade en rutin för att ta hand om mig själv. Hitta tillbaka till mig. Fokus på mig. Ovant men nödvändigt.

 

Jag vågar vad som helst tror jag

De senaste veckorna har jag till och med klarat att gå på pass där styrka och kondition tränas. Det trodde jag aldrig jag skulle klara faktiskt. Eller våga. Men nu känner jag mig så mycket starkare. Jag vågar vad som helst tror jag. För en av Hagabadets stora styrkor tycker jag är att alla gör efter sin förmåga och att det är okej. Man känner sig aldrig dum eller misslyckad om det skulle vara något som man inte klarar. Det är ok att göra så gott man kan. Den känslan är skön tycker jag. Flera av mina vänner är också medlemmar nu. Vi peppar varandra. Stämmer träff och tränar. Sitter i bastun och babblar om livet. Så välbehövligt. Och så enkelt. Jag njuter varje minut jag vistas i dessa lokaler. Här kan jag bara vara jag.
 

Text: Julia Langwagen, medlem på Hagabadet