Flying yoga – Yoga för alla

Flygande yoga är en trend som växer allt större runt om i världen. Den gravitettrotsande yogan som utövas i hammockar ser både vacker, spännande och svår ut. Men du behöver inte vara ett proffs – eller ens van med yogan – för att kunna utöva den. Hammocken hjälper dig att hitta positionerna och ger dig stöd, vilket gör det till en yogaform som kan utövas av såväl nya som vana yogisar.

Milla Floryd Flying yoga, Göteborg

Vad är Flying Yoga?

Flygande yoga är en form av yogan där positionerna görs i en hammock som hänger i taket. Hammocken bär hela din tyngd vilket gör dig tyngdlös och får lätt att utföra positioner som ofta ser ganska avancerade ut.

Genom att kombinera cirkusens flygkonster, luftakrobatik och yogapositioner så finns det en stor variation av positioner som kan utövas och gör formen till en spännande och intressant form av träning.

Hammocken blir ett fantastiskt hjälpmedel för avlastning och en förlängning av ryggraden, den kan även ge dig en djupare förståelse av yogans alignments.

Milla Floryd utför Flying yoga GöteborgKan alla göra Flying Yoga?

Alla kan utför flygande yoga. Trots att den ofta ser avancerad ut, så är det ofta tvärt om. När du svävar i hammocken blir du tyngdlös och får lättare att utföra positioner som är svårare på mattan.

Flygande yoga kan även hjälpa dig att skapa mer förståelse för den vanliga yogan. När en person som är ny till yoga tar med sig känslan från en anti-gravity down dog till sin vanliga yogaklass är förståelsen för lärarens instruktioner djupare.

Under en klass utförs yogapositioner traditionellt eller i den flygande versionen, med hammocken som stöd. Till exempel så kan det vara enklare att utforska det bakåtböjande momentet i eka pada rajakapotasana (enbent kungsduva) inverterad i hammocken än på traditionellt vis då det flygande alternativet arbetar med gravitationen istället för mot den.

Milla Floryd utför flying yoga, GöteborgSå hjälper Flying yoga dig

Hammocken hjälper kroppen att bära din vikt, skapar utrymme i dina leder och hjälper dig att utveckla din rörlighet. Du använder din coremuskulatur mer aktivt än vid traditionell yoga för att stabilisera kroppen i luftelementet. Överkroppsstyrkan övas upp då du lyfter dig själv i armarna vid förflyttning mellan olika positioner. Självförtroendet byggs snabbt upp då övningar som ser mer eller mindre omöjliga ut visar sig vara fullt överkomliga att utföra.

Det saknas dokumenterade studier kring hälsoeffekterna av att utöva flygande yoga, men man vet att stretcha och stärka kroppens muskler ökar välbefinnandet både fysiskt och mentalt. När kroppen får hänga fritt dekomprimeras kotpelaren och många med ryggproblem upplever minskad smärta. Hammocken avlastar diskar, ligament och leder vilket gör yogaformen snäll och skonsam mot kroppen. Förutom sitt teurapeutiska värde, så väl på den fysiska kroppen som på energikroppen, så möter yogaformen en dröm hos många. Drömmen om att kunna flyga!

”If you were born without wings, do nothing to prevent them from growing.” – Coco Chanel


Öppna klasser i flying yoga

Hagabadet är det enda stället I Göteborg som har öppna klasser I Flying yoga. I höst kommer vi även att ha workshops för den som vill testa eller är på besök i Göteborg. Se mer här

Milla Floryd Yogalärare

Milla Floryd

Klasser

Flygande yoga, vinyasa, restorative

Filosofi

Jag vill möta människor där de är med den kropp de har och ge dem insikt i hur oändlig deras möjlighet till utveckling är. Jag vill erbjuda yoga som spiller över utanför klassrummet och gör människor stoltare, gladare, tryggare, modigare och snällare mot sig själva än de redan är.

Utbildning

2008 Anusara Yoga 108h immersion Susanna Garcia Blanco
2011 Gravotonics Flying Yoga teacher training Karen Flinck
2012 200h RYT Hatha Yoga TT Anja Bergh m.fl.
2012 100h Acro Yoga mtl TT Jessie Goldberg, Eugene Poku
2014 90h traditional Thai Yoga massage Andrea Baglioni
2017 200h advanced TT Anja Bergh m.fl.
2018 Vinyasa TT Space M Magnus Ringberg
2018 Yoga filosofi och historia, fördjupning Tova Olsson