2019-10-09 / Inspiration

Kom ner i varv med skogsbad på Hagabadet

skogsbad

Ett dopp i det blå, brukar det ju heta – men numera är trenden snarare ”ett dopp i det gröna”. Skogsbad är en het trend som har sitt ursprung i den Japanska kulturen. Shinrin-Yoku (森林浴) som det heter på japanska, betyder  ”ta in skogsatomsfären med alla sinnen”, eller enklare översatt – ”skogsbada”.

Idag finns det många etablerade hälsoparker i Japan, vars syfte är att ge avslappning och återhämtning till den allt mer stressade storstadsmänniskan. Och det pågår ständigt forskning kring naturens påverkan på människan och dess läkande kraft.

För några år sedan startade Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet ett samarbete med syfte att mäta hur personer med utmattningssyndrom reagerar på att vistas i skogen. De kom bland annat fram till att blodtrycket knappt förändrades när deltagarna befann sig i stadsmiljö. Men i granskogen så sjönk undertrycket, och i tallskogen vid sjön sjönk det ännu mer.

Ny unik ”skogsmiljö” på Hagabadet

På Hagabadet Haga har vi skapat en unik miljö för avkoppling i vårt nya skogsmeditations-rum.

På Hagabadet Älvstranden har vi skapat ett mysigt kuddhörn där soffan är ett ombyggd gammalt träbadkar. Där är det lätt att somna in för en stund.

Med hjälp av s.k. Calibreath, kan vi efterlikna en skogslik, avstressande och hälsosam miljö.  Calibreath, som är en unik luftförbättrare, stärker immunförsvaret, ökar blodcirkulationen, förbättrar syreupptagningsförmågan och minskar kroppens stressnivåer.

10 minuter ger ökat fokus, minskad trötthet, mer energi och bättre hälsa

Genom modern teknik så kan Calibreath avge mindre och mer koncentrerade partiklar av växtextrakt, än t.ex en vanlig luftförbättrare eller traditionell aromaterapi. På bara några minuter skapas en skogslik och hälsosam atmosfär, och med en intensiv 10-15-minuterssession där du andas in luften från Calibreath, kan du få ännu bättre effekt och snabbare resultat. Många upplever omedelbart ett inre lugn, och ett mer vaket sinne.

Forskning har också visat att det kan ge en skyddande hälsoeffekt. Genom den unika tekniken skapas nanoapartiklar, som är enklare och effektivare för kroppens att ta upp, de kan skapa en skyddande hinna som hjälper till att neutralisera t.ex. bakterier, virus och allergener.

Utveckla miljöer för optimalt välbefinnande

-På Hagabadet vet vi att vattnet har en positiv effekt på människans välbefinnande, och vi arbetar ständigt med att hitta nya miljöer och metoder för en optimal avslappning. Oavsett om det är relaxbad, massage, träning eller skogsbad.  Vi tycker det är jättespännande att få lansera ännu ett koncept som kommer att kunna tillföra både medlemmar och spa-besökare en högra nivå av avkoppling och välbefinnande, säger Helene Johansson, Wow Experience Manager på Hagabadet.

-Våra meditationsplatser med skogsatmosfär ska såklart inte helt ersätta en promenad i skogen, men genom att vila här ökar du dina tillfällen där du tar del av några av skogens positiva egenskaper, avslutar Helene.

Prova skogsbad på Hagabadet?

Just nu finns möjlighet att prova skogsvila på Hagabadet Haga och Hagabadet Älvstranden som utrustats med Calibreath.  Boka ett spatillfälle och du har möjlighet att prova detta under din stund på Hagabadet.

Senare i vår 2021 kommer vi även installera motsvarande på Hagabadet Drottningtorget.

Så här rekommenderar vi dig ditt ”skogsbad”

För avslappning som ett steg i PureRelax

Vill du komma till Hagabadet för ett skogsbad så rekommenderar vi att du avsätter 10-15 minuter som ett steg i din PureRelax, vårt steg-för-steg program som hjälper dig att få ut det mesta av din spadag.

I kombination med din spa-behandling

Kombinera din massagebehandling med förberedelse i Skogsrummet och få ut 100 % mer av din behandling.

Innan eller efter träning

Förbättra träningens effekt genom en stund i rummet. Minskad muskelspänning och ökad blodgenomströmning förbättrar din återhämtning.

Som stresshantering

Kom till rätta med stressens påverkan. Du minskar muskelspänning, får ökad blodgenomströmning och syresättning som ger ett alert sinne.

Tips! Läs mer om Calibreath här

Här kan du lära dig mer och ta del av forskning och resultat!

Fler artiklar

/
Inspiration

Sarah: ”Nu kan jag slappna av”

Sarah har tagit en kur med sex Emsella®-behandlningar på Hagabadet Hagas VitalityLab. Redan efter andra Emsella-behandlingen fick jag bättre kontakt med bäckenbottenmuskulaturen, längre upp och djupare in. Detta gjorde i sin…

/
Guide, Inspiration

7 tips för en härlig sommar i Göteborg

Upptäck våra 7 tips för en fantastisk sommar fylld av avkoppling på våra tre oaser.

/
Guide, Inspiration

7 tips på Mors dag presenter 2024

Den 26 maj firar vi mors dag. Skäm bort mamma eller den blivande mamman med en avkopplande stund på Hagabadet.

/
Inspiration

Jag älskar kyla och kryo gör mig både pigg och lugn

Mikael började med en ny veckorutin på Hagabadet. Kryobehandling är bara en del av hans investering i sitt eget vardagsvälmående. Sedan Hagabadet öppnade VitalityLab i november 2023 har han redan…

Läs fler artiklar Till aktuellt